Life · Mental Health

Šta još treba da znate o sebi

Stefan je čvrst,  ponosan i direktan. Drži se svojih odluka, i vrlo teško od njih odstupa. Ne dozvoljava da ga neko ponižava, recimo, time što će dugo čekati na porudžbinu. Ako ga neko iznervira, on to i pokaže.

Zove roditelje nekoliko puta dnevno. Zove ih uglavnom da podeli sa njima neku lepu vest, ili da znaju da je dobro. Ne voli da im saopštava nešto loše da se ne bi zabrinuli, pa to uglavnom prećuti.

Posao smatra nužnim zlom. Spreman je da odradi ono što je potrebno, i to će uraditi kako treba, ali neće se nešto previše dati tome.  Glavni uslov za izbor posla jeste da je dobro plaćen.

photo-1512663150964-d8f43c899f76

Ono što Stefan ne zna o sebi je da se čvrstina često graniči sa tvrdoglavošću, ako joj se ne potrefi mera. Da je zbog svoje čvrstine odbio da pozove Sanju, iako ju je voleo, i nije saznao da je ono što je čuo od drugih bila potpuna laž, da bi ona zbog njega ostala u njihovom gradu, da joj je trebalo samo da joj on kaže da i on to želi.

Ne zna ni da se bezbroj puta uzaludno iznervirao, jer se zaposleni u kafiću nisu odmah pojavili, ne zbog njega, nego zato što kafić ima previše stolova a premalo zaposlenih. A nekada su i stvarno bili drski, ali nije razumeo da nisu drski zbog njega, nego zato što isto nisu razumeli neke stvari o sebi.

Koliko se samo puta pokajao što je odragovao „na prvu“, ali i dalje smatra da tako treba, nekako mu se čini da se to ceni. Da će ga tako više poštovati. A ne zna da se tako ne stiče poštovanje nego STRAHOpoštovanje, a razlika je velika.

Stefan na zna da su njegovi roditelji stalno zabrinuti, jer znaju da im on neće reći ako nešto krene po zlu. Plaše se da im ne bi rekao ni ako bi bio bolestan, jer već je jednom otišao na neku intervenciju i javio im se kad je trebalo neko da ga pokupi jer nije mogao sam da dođe kući zbog iscrpljenosti.

Brinu se i ako se ne javi u uobičajeno vreme, jer njemu se to ne bi desilo bez ozbiljnog razloga.

photo-1455311683036-3e949a996256

Zbog gledanja na posao kao na nešto što se mora, on nikada nije pokušao da juri svoje snove. Zato se svaki dan vraća kući premoren i mrzi jutarnji alarm. Novac koji zaradi ne stigne da potroši na nešto što mu je bitno, jer u slobodno vreme nije raspoložen ni za šta.

Sanja je emotivna. Već godinama traga za srodnom dušom, jer joj je ljubav na prvom mestu. Čeka princa koji će joj biti potpuno posvećen, kojem će biti centar sveta. Zato je i ona spremna da se žrtvuje za njega, da mu pruži više nego sebi.

Hrabra je i posvećena karijeri. Zbog posla je stisnula zube i otišla u drugu zemlju. Sad je na poziciji koju bi svako poželeo.

Vrlo je društvena. Trudi se da svoje prijatelje redovno zove i da se viđa sa njima. Zato bude vrlo povređena kad joj oni ne vrate istom merom,  ili kad je odbiju za viđanje.

Ono što Sanja ne zna o sebi je da nije neophodno naći srodnu dušu po svaku cenu. I da je još manje neophodno, ili čak malo verovatno, naći nekoga savršenog. Da je mnogo važnije da sama sebi bude srodna duša.

Jer onaj poslednji u nizu sa kojim je bila u vezi je u početku delovao savršen za nju. Bio je pametan, zgodan, pažljiv, vodio ju je na sva mesta koja ona voli i poklanjao joj je najkreativnije poklone. Ona se potpuno prepustila, a on je odjednom prestao da se javlja. Kada je pokušala da ga dobije, rekao joj je da je ona previše dobra za njega. A ona je onda plakala nekoliko dana.

Nakon toga je zaključila da je nju nemoguće voleti. Da nikome nije dovoljno dobra.

Zaboravila je da je pre nekoliko godina bila nekome najbolja. Nekome nesavršenom, ali nekome ko je dolazio sa drugog kraja grada ako je ona tužna. Nekome ko nije znao da izabere poklon za rođendan, pa je imala muzičku kutiju, kompas i seckalicu za jaja, ali je uvek u šteku imao njenu omiljenu čokoladicu da je oraspoloži. I volela ga je, ali on joj nije rekao da želi da ona ostane. Zato je otišla „vani“.

Ponosna je kada je njeni pozovu i kažu joj da je komšinici Mici pala vilica do poda kad je čula koliko Sanja zarađuje. Zato zaboravlja koliko je usamljena. Zaboravlja da je već posle pet dana boravka u nepoznatom okruženju imala napad panike i da je želela da se vrati. Ali nije htela da razočara svoje, jer oni je smatraju tako hrabrom.

photo-1502758775495-0ec4a639aa64

Sanja je ubeđena da treba da se stalno javlja prijateljima kako bi održala prijateljstva. A ne zna da prava prijateljstva prežive sva nejavljanja, sve nesporazume i svađe, jer sa prijateljima pričaš, pa im objasniš šta ti se dešavalo i zašto si bila nedostupna. Da je prijateljstvo razumevanje. Zato ona nabaci osmeh i veseo glas i stisne u sebi sve tuge koje je muče, pa pozove prijateljicu da ispuni kvotu. Jer ako se ne javi, pomisliće da joj nije stalo.

Reći će mnogi od vas kako biste vi sigurno drugačije i kako biste znali bolje (i ja sam to rekla milion puta). Ali svi imamo svoje slepe tačke. I one ostaju slepe, a mi ponavljamo iste greške i nije nam jasno zašto, sve dok dovoljno ne upoznamo sebe. Put upoznavanja sebe je trnovit i često spoznamo neke ružne istine o sebi i treba nam vremena da to „svarimo“ i prebolimo. Ali vredi. Jer kad upoznamo svoje vrline, onda znamo šta da negujemo. A kad upoznamo svoje mane, možemo da ih ispravljamo, ili možemo bolje da ih kontrolišemo. I onda možemo da ih oprostimo sebi i gledamo ih sa simpatijama, što nije slučaj kad su potisnute.

„Dok ne učinite nesvesno svesnim, ono će upravljati vašim životom, a vi ćete ga zvati sudbina.“ Karl Jung

Volela bih da čujem vaša mišljenja na ovu temu 🙂

 

3 thoughts on “Šta još treba da znate o sebi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s