Life · Mental Health

Teške odluke je najvažnije doneti

Neke stvari je teško odlučiti. Probude se tu mnoge misli koje su rezultat našeg temperamenta, našeg odrastanja, našeg iskustva. Pa onda sebi kažemo da je suludo davati otkaz u današnje vreme, posebno bez sigurne alternative. Da mi same ne možemo da se izdržavamo i da zato imamo potpuno opravdanje da ostanemo u lošem braku. I da on i nije tako loš. Pa šta ako je lenj i nije pažljiv, pa šta ako više vremena provodi sa drugarima nego sa nama i decom? Šta da me tuče? Šta da ne radi?

tobias-tullius-05kxiwYKINo-unsplash

I onda radimo satima i satima svaki dan, sa stisnutim čvorom u želucu zbog straha od neizvesnosti i glavoboljom od gledanja u ekran i silnih papira. Glavoboljom izazvanom umorom i monotonijom. I kao da to vreme na poslu ide iz krajnosti u krajnost, od osećanja da ne možemo više da podnesemo stres koji uvek novi i neprimereni zadaci za naše radno mesto usade u nas, do osećaja da smo potpuno beskorisne, onako zatrpane u brda birokratije kojima se ne vidi kraj.

neonbrand--Cmz06-0btw-unsplash

A plaćene smo taman toliko da nam je teško da odemo i taman toliko da ni u najoptimalnije zamišljenim uslovima ne možemo normalno da živimo od toga.

I radimo danima i danima, objašnjavajući sebi vrlo uspešno da nemamo izbora. A grudva u želucu koja se polako deli i stiže i do grla nam govori da je neophodno da se duboko zamislimo i pronađemo još neki izbor. Da počistimo naš život. Da je on samo jedan i ako ga živimo na ovaj način izgubićemo iskru u oku i veru u sebe.

I onda ustanemo jedno jutro. Sa strahom od neizvesnosti, ali drugačijim, onim koji smo mi izabrale. Uplašene, ali odlučne. Osetimo da smo preuzele odgovornost za svoj život i da konačno ponovo stvari zavise od nas.

I odlučimo da probamo ono što nikad nismo probale: da žrtvujemo sigurnost zarad novih mogućnosti. Raskrstimo sa sobom da neće biti lako. Ali da ćemo se ponovo osetiti živima.

toa-heftiba-09SxeOdtlPE-unsplash

I promenimo taj posao (takav uvek možemo naći).

I raskrstimo sa nezainteresovanim i sebičnim mužem (takvog uvek možemo naći – čak i onog koji nas neće tući!).

Uložimo svu onu snagu i energiju koje su nam crpile stvari koje ne volimo u ono što će nam pomoći da se razvijamo, učimo i ne zavisimo od tuđe dobre volje.

Damo pravi primer svojoj deci…

A kad se jedno jutro, posle mnogo dana, probudimo, skuvamo sebi kafu i sednemo u tišini same sa sobom,  videćemo da su one grudve u želucu i grlu potpuno nestale.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s